Пратите нас на Фејсбуку   Twitter   Google+
 
Мапа сајта |
       
 
 
 
   
 
 
 
Izložba grafika Vim Zurne
 

UBEDLjIV I SUGESTIVAN LIKOVNI GOVORPrvi susret sa delima Vima Zurnea, savremenog holandskog umetnika, bilo da je reč o njegovim slikama ili grafikama izvedenim u tehnici sito štampe, ostavlja utisak da se tu radi o odsustvu bilo kakve patetike, kako u likovnom tretmanu tako i na tematskom planu. Ali ta prividna jednostavnost u poetici Vima Zurnea ima nešto što se kod drugih umetnika retko nalazi. Zurne, naime, kao da želi preko svojih radova da nas upozna sa svetom oko sebe - sa običnim ljudima koje susreće i sa kojima živi, sa životinjama koje voli i sa pejzažima koji ga okružuju i u kojima se rado kreće. Međutim, to njegovo dnevničko i dokumentarističko beleženje krajnje običnih situacija ima skriveni ili nesvesno prigušeni mozaički karakter, jer se od svih tih detalja i slika iz svakodnevnog života može sklopiti vrlo zanimljiva priča. A kakva će ona biti, koliko duga i koliko zavodljiva, zavisi od nas samih, jer je on prepušta nama - da je složimo i ispričamo onako kako mi to osećamo i vidimo. Prepuštajući je nama, to onda neće biti jedna, već mnoštvo priča, svaka po meri imaginacije i pripovedačkog dara koji imamo. To slaganje slika kao u stripu, to smisaono ređanje već gotovih kadrova, ako se odlučimo za takav pristup, može biti isto tako izazov i za kustose u galerijama kada rade postavke njegovih izložbi.

Što se pak tiče Zurneovog kreativnog postupka, njega krase spontanost, neposrednost i ekspresivna gestualnost. Zanimljive crteže, koji odišu dečjom naivnošću i nevinošću, a neki od njih nesumnjivo podsećaju i na remek-dela pećinskog slikarstva, Zurne upotpunjuje skladnim izborom boja sa svoje bogate i raznovrsne palete. Ti nanosi hromatske materije na nekim partijama smiruju energiju crteža, a na nekim drugim potenciraju neskrivene emocije i toplinu kojom njegovi radovi zrače. Istovremeno kolorit pomaže da predstavljene forme dobijaju na kompaktnosti, a cela kompozicija na čvrstini i sigurnosti.

Možemo zaključiti: Zurneov likovni govor je ubedljiv i sugestivan, zasnovan na proverenim pravilima likovne sintakse, gde svaki element živo pulsira i zrači, ali ne iskače iz konteksta, već ga naprotiv snažno vezuje i ističe svoju uklopljenost u celokupni narativ.

Zvonimir Kostić Palanski

Art galerija Centra za kulturu i umetnost Aleksinac

26. februar - 12. mart 2015.

Otvaranje izložbe u četvrtak 26.2. u 13h

Izložba grafika Vim Zurne
 
 
Репертоар