Пратите нас на Фејсбуку   Twitter   Google+
 
Мапа сајта |
       
 
 
 
   
 
 
 
Концерт Андрија Ђорђевић (гитара)
и студенти ФУ Ниш
 

Концерт

 

Андрија Ђорђевић - гитара

и студенти Факултета уметности у Нишу:

Клавирски дуо Ирена Везенковић, Марија Антуновић,

клавирски дуо Катарина Манчић, Никола Станковић

(у оквиру АЛЕФ-а Алексиначког летњег фестивала)

 

ПРОГРАМ

 

Андрија Ђорђевић:

 

J. S. Bach - Svita BWV 995

   *Prelude

   *Sarabande

   *Gigue & Double

F. Sor - „Les adieux“ Op. 21

H. V. Lobos - Etida No.11

M. Ponce - Sonatina Meridional, I stav – „Campo“

 

 

Клавирски дуо Ирена Везенковић, Марија Антуновић:

F. Schubert - Fantasia f-moll Op. 103

 

 

Клавирски дуо Катарина Манчић, Никола Станковић:

S. Rachmaninoff  - Vocalise

F. Mendelssohn - Allegro Brilliant Op. 92

 

 

БИОГРАФИЈА - Андрија Ђорђевић

 

Рођен 1999. године у породици где се негује музичка уметност, врло рано излази на сцену која постаје саставни део његовог живота.

Нижу музичку школу, одсек гитаре, започиње у Нишу у класи проф. Марка Лазаревића, а наставља у Алексинцу, најпре у класи Страхиње Анђелковића, а потом и проф. Милоша Димитријевића у чијој класи и завршава. Средњу музичку школу у Нишу учи у класи проф. Богдана Пејића. Упоредо учи и соло певање у класи проф. Аните Ферлеж Ераковић.

Полазник је мајсторских курсева класичне гитаре J. A. Clemente Bulhalа (Шпанија), као и наших врхунских гитариста и педагога Вере Огризовић, Александра Хаџи Ђорђевића, Сабрине Влашкалић и Милоша Јањића, као и џез музичких радионица Ненада Василића (Аустрија).

Носилац је многобројних I и II награда са републичких и међународних такмичења у земљи и иностранству: Naissus Guitar Fest (Ниш) – 2009, 2010, 2011, 2014, 2016. и 2017. године; FEDES (Прокупље) 2011; Guitar open Festival (Суботица) 2012; V-Art (Ваљево) 2013; Републичко такмичење (Београд) 2014. и 2016. као и 21. Међународни конкурс за класичну гитару „Акад. Марин Големинов“ (Ћустендил – Бугарска) 2017. године где постиже веома велики успех освојивши 2. место.

Више година заредом добитник је годишње Октобарске награде Општине Алексинац за постигнуте успехе у школовању и подизање угледа Општине Алексинац и Видовданске награде Града Ниша.

Андрија Ђорђевић бележи многобројне наступе у родном Алексинцу и Нишу. Наступа на концертима у организацији ФУ у Нишу под називом „Млади на сцени“ 2011. и 2012. године, а у организацији Студентског културног центра Ниш гостује на концерту „Вилењаци“. У организацији Нишког културног центра наступа на додели годишње награде „Бранко Миљковић“ за 2013. годину, промоцији збирке песама А. Стојановића „Широм затворених очију“, 2014. године, а својим наступом обележава и Светски дан поезије 2015. године. Исте године наступа на концерту младих гитариста у Сали Интернационалног колегијума уметника СТРАД у Нишу и гостује на концертима студената Факултета уметности у Нишу у Алексинцу, Лесковцу и Књажевцу. Током 2014. и 2015. године гостује на концертима клавирског дуа D-Art.

Као члан хора и оркестра основних школа „Учитељ Таса“ и „Свети Сава“ остварио је многобројне концерте у иностранству: Чешка 2012, 2015. и 2016; Словачка 2012; Италија 2013; Турска 2014. и 2015. и Грчка 2017. године, а наступио је и на Великој сцени Задужбине Илије М. Коларца у Београду 2014. године. Као део одабраних ученика СМШ гостује у Словенији (Марибор и Словенска Бистрица) 2017. године у оквиру пројекта размене и братимљења музичких школа.

Андријино пуно интересовање за музику јасно се види и у његовом активном учешћу на музичким фестивалима ван области класичне музике. Као вокални солиста учествује на Фестивалу дечје песме Мајска песма 2011 у Нишу, где осваја награду за сценски наступ. Песма Теби све мора да се нацрта у извођењу Андрије Ђорђевића објављена је на званичном CD-у фестивала. Исте године Андрија побеђује на школском Караоке Фест-у, а убрзо затим осваја и треће место на нивоу града. Наредне године, октобра 2012. осваја прво место на Медијана Караоке Фест-у, изводећи Route 66 Нет Кинг Кола. Након тога следе гостовања, интервјуи и наступи уживо на телевизијама Belle Amie, НТВ, ТВ Алт...

Бавећи се џез музиком, Андрија Ђорђевић наступа и на веома реномираним домаћим фестивалима Nišville jazz festival и Pozitivni, својим наступом отвара концерт поводом International Jazz Day-а 2016. године, а често гостује и наступа и са реномираним нишким музичарима из области џеза као што су: Misty jazz quintet, Владан Караџов (контрабас), Јосип Хартл (бубњеви) и други.

Андријине успехе, у рубрици „Они који долазе“, објављује и Ревија класичне музике „Музика Класика“, водећи часопис у области класичне музике у нашој земљи.

 

 

БИОГРАФИЈА КЛАСЕ

 

Концертна активност студената у класи проф. мр Драгане Ђорђевић веома је богата. Поред целовечерњих концерата класе које одржавају готово сваке године у Нишу и околним градовима, ту су и многобројни наступи на готово свим манифестацијама у организацији Факултета уметности у Нишу, као што су концерти студената катедре за камерну музику, концерти студената ФУ поводом новогодишњих и божићних празника, Хуманитарни концерти студената ФУ, концерти поводом прославе Дана ФУ и други.

Значајни су и многобројни наступи у организацији Скупштине Града Ниша и Универзитета у Нишу: Пријем за амбасадоре и сараднике амбасада чланица ЕУ, Свечане Академије поводом прославе Дана ослобођења од Турака, прославе Дана факултета Универзитета у Нишу, поводом доделе награда најбољим студентима Универзитета у Нишу, затим, Светосавске академије и велике манифестације поводом обележавања Светског дана музике. Наступили су на најзначајнијем нишком фестивалу класичне музике – НИМУС, а као добитници Специјалне награде Фондације „Лаза Костић“ и у Музичкој галерији Задужбине Илије М. Коларца 2016. године.

Студенти у класи Драгане Ђорђевић носиоци су награда са многих међународних такмичења у земљи и иностранству: Међународни арт фестивал „Езерски бисери“ – Струга (Македонија), Фестивал „Бруна Спилер“ – Херцег Нови (Црна Гора), Међународно такмичење „Даворин Јенко“ – Београд, Републичко такмичење камерне музике Србије – Београд, Такмичење клавирских дуа – Трстеник / Врњачка Бања и Међународно такмичење младих пијаниста у Нишу.

Носиоци су и многобројних позитивних критика са фестивала и такмичења из области камерне музике:

 

„...Пијанисткиње су са лакоћом извеле I, III и V став Равелове свите Моја мајка гуска”. Показале су ритмичку синхронизованост, динамичко нијансирање и виртуозност и успеле да пронађу одговарајућу дозу једноставности и суптилности у обликовању карактера овог Равеловог дела...“

(Фестивал камерне музике у Београду 2006. год.)

 

„...Београдској публици представили су се и камерни састави у оквиру којих водећу улогу имају вокалне деонице. Посебно се издвојио састав – TRE GRAZIE, класа проф. мр Д. Ђорђевић, интерпретацијама Моцарта и Булахова. Наиме, осим што је дошла до изражаја добра усклађеност три интерпретаторке, могла се уочити и активна сарадња два сопрана која се испољавала у усаглашеном предочавању динамичких, ритмичких, те експресивних аспеката дела...“

(Фестивал камерне музике у Београду 2007. год.)

 

на основу којих 2007. год. остварују и веома значајан наступ у Великој Сали Задужбине Илије М. Коларца у Београду у оквиру завршног концерта фестивала.

 

„...Осамнаесто такмичење клавирских дуа и клавира шестороручно у пет категорија одржано је у Замку културе у Врњачкој Бањи... Најзанимљивије и најзахтевније програме дали су студенти са Факултета уметности из Ниша, из класе Драгане Ђорђевић, који су интерпретирали Клементијеве и Моцартове сонате у C-duru (KV 521), тоналитет за који је Вагнер с правом тврдио да је „ведар као сунчан јулски дан“ – уносећи оптимизам и топлину после хладних мајских дана.“

(Гордана Крајачић, Политика, јун 2015. год.)

 

Уз велику подршку проф. Драгане Ђорђевић многи њени камерни ансамбли данас су врло препознатљиви на нашој музичкој сцени. Наступају широм Србије – Београд, Ниш, Крушевац, Краљево, Алексинац, Лесковац, Неготин, Књажевац, Кладово, Параћин, Прокупље, Врање, Трстеник, Врњачка Бања и Нови Пазар, а одржали су и целовечерњи концерт у предивном здању Цркве Св. Духа у Херцег Новом (Црна Гора). Неки настављају самостално да раде и након завршених студија, а међу њима најзначајнији су Trio Grazioso, Trio Creativo, Trio Naissa и клавирски дуо Appassionato.

 

 

Понедељак, 19. јун 2017. год. у 21 сат

Галерија 2 Дома културе Алексинац

Улаз слободан

Концерт Андрија Ђорђевић (гитара) <br>и студенти ФУ Ниш
 
 
Репертоар