Пратите нас на Фејсбуку   Twitter   Google+
 
Мапа сајта |
       
 
 
 
   
 
 
 
Концерт за две харфе „Харфантазија“
 

Наступају:

 

Љиљана Несторовска,

декан Факултета музичке уметности у Београду,

 

Милена Станишић,

ванредни професор Факултета музичке уметности у Београду

 

Петак, 30. јун 2017. год. у 21 сат

(у оквиру АЛЕФ-а Алексиначког летњег фестивала)

Двориште Завичајног музеја Алексинац

(у случају кише – Велика сала Дома културе Алексинац)

Улаз слободан

 

 

Програм концерта:

 

Светислав Божић - „Под сводом снежнога јутра“

Бернар Андрес - „Девојчица“

Владимир Трмчић - „Јесењи пејзаж у магли“

Душан Радић - „Загонетна арабеска“

Бернар Андрес - „Парвис“

Срђан Хофман - „Гледајући у огледала Аниша Капура“,

за две озвучене харфе и процесоре звука LogicPro

 

 

Биографије:

 

Љиљана Несторовска је завршила редовне и последипломске студије харфе на Факултету музичке уметности у Београду у класи Милице Барић. За време студија добила је већи број награда на националним такмичењима у земљи. Већ пуних 30 година активна је као педагог, најпре у Музичкој школи „Мокрањац“ (1986-1997), а затим на Факултету Музичке уметности, где је данас редовни професор харфе и камерне музике, а од 1. октобра 2015. године ступила је на позицију Декана Факултета. Ангажована је и као професор на Музичкој академији у Сарајеву (БиХ) и редован је члан жирија на националним и међународним такмичењима.

У току овог периода постигла је изузетне падагошке резултате. Њени ученици и студенти добитници су преко 100 награда на националним, као и на међународним престижним такмичењима. Велики број дипломираних студената наставио је даље усавршавање у иностранству (Шведска, Чешка, Немачка, Енглеска) после успешно положених аудиција. Готово сви студенти наставили су активно да раде као харфисти у земљи и иностранству, било као оркестарски или камерни музичари или као педагози у школама, настављајући даље на пропагирању харфизма у Србији.

Љиљана Несторовска је добитник више признања од којих се издвајају Сребрна медаља и награда Универзитета уметности у Београду и Награда за вишегодишње врхунске резултате у педагошком раду Удружења музичких педагога Србије.

Поред педагошког рада има изузетно активну концертну активност. Редовно наступа као солиста и камерни музичар широм Србије и у иностранству (Швајцарска, Аустрија, Мађарска, Словенија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора, Бразил...).

Члан је Београдског квартета харфи и Ансамбла за модерну музику, као и великог броја некласичних камерних састава. Редовно сарађује са Гудачима Светог Ђорђа, Сковраном, Колегијум Музикум, као и Љубишом Јовановићем, Весном Јансенс, Људмилом Грос Поповић.

Учествовала је на великом броју фестивала: Међународни Фестивал харфе у Београду, Фестивал харфе у Рио де Жанеиру, Светски конгрес харфе у Женеви, Баш-чаршијске ноћи у Сарајеву (БиХ), Фестивал „Мермер и звуци“ у Аранђеловцу, Бемус, Номус, Нимус, Дубровачке летње игре, Међународна трибина композитора...

Љиљана Несторовска је стални хонорарни соло харфиста Сарајевске филхармоније и опере од 2000. године. Неколико година била је ангажована као соло харфиста Београдске филхармоније и Симфонијског оркестра РТС-а. Повремено наступа са Симфонијским оркестром Ниша и Уметничким ансамблом војске.

Љиљана Несторовска је инспирисала и ангажовала велики број домаћих композитора да пишу за харфу, како би и наша музика могла да се репрезентује на овом инструменту у земљи и иностранству (С. Божић, М. Маринковић, Д. Радић, А. Обрадовић, И. Бркљачић, М. Михајловић, С. Хофман, Р. Камбасковић, Д. Деспић, И. Јефтић, И. Жабељан).

 

 

Милена Станишић је завршила дипломске и магистарске студије на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професорке Милице Барић. Две године је провела на усавршавању код Франк Стернфелда, професора на Северном краљевском колеџу (Royal Northern College of Music) у Манчестеру. У децембру 2016. године успешно је одбранила свој Докторски уметнички пројекат на Факултету музичке уметности у Београду.

Од 1994. године је соло-харфиста Оркестра Народног позоришта у Београду, а 2009. године је постала доцент на Факултету музичке уметности у Београду, где и данас ради у звању ванредног професора. Поред тога неколико година је била стални хонорарни сарадник Београдске филхармоније и Оркестра Камерне опере „Мадленианум“, као и повремени сарадник многих других оркестара у земљи.

Похађала је бројне семинаре, предавања и мастеркласе харфиста: Дејвид Воткинс, Јана Боушкова, Ана Левина, Скаила Канга, Елизабет Фонтан-Бинош, Ен Грифитс, Сузана Милдониан...

Добитник је више значајних награда од којих се издвајају Октобарска награда града Београда за стваралаштво младих (1994), Похвала и Награда Народног позоришта у Београду за изузетне резултате у раду.

Такође, учествовала је на бројним међународним такмичењима укључујући и највећа и добитник је бројних награда од којих се издваја прво место на такмичењу Young Musician of the Year (Млади музичар године) у Моркамбу (Morecambe), Енглеска (1997), и Прва специјална награда на Међународном такмичењу Петар Коњовић, Београд, (1994).

Редовно наступа као солиста и као камерни музичар. Члан је Београдског квартета харфи и Дуа Флорал (са флаутисткињом Станом Крстајић), ансамбла „Градилиште“ као и разних некласичних ансамбала. Као солиста и камерни музичар наступала је на бројним фестивалима: БЕМУС, Међународни фестивал харфе у Београду, Фестивал харфе у Рио де Жанеиру, Светски конгрес харфе (Женева, Ванкувер), Међународна трибина композитора, Баш-Чаршијске ноћи у Сарајеву, Мермер и звуци, НИМУС, ОКТОХ, БЕЛЕФ.

Редовно учествује у разним хуманитарним активностима. Са колегиницом Станом Крстајић је дуже време учествовала у креативној радионици за децу са Дауновим синдромом „Похвала руци“ и као плод те сарадње 2008. године објављена је књижица „Музичка сликовница“ која укључује први компакт диск са музиком за флауту и харфу издат у нашој земљи, а 2010. године је објављен компакт диск „Музика за уживање“.

Концерт за две харфе „Харфантазија“
 
 
Репертоар