Пратите нас на Фејсбуку   Twitter   Google+
 
Мапа сајта |
       
 
 
 
   
 
 
 
Резултати жирирања
Књижевног конкурса
„Гордана Брајовић” 2015.
 

На свом састанку, одржаном 25. марта 2015. у Алексинцу, жири XVIII Књижевног сусрета Гордана Брајовић, одлучио је да најбољим књигама за децу равноправно прогласи:

- књигу песама Зорице Бајин Ђукановић, „ДАН ОД ЛЕТА“, у издању „Просвете“ из Београда, и

- књигу прича Миломира Краговића, „НА МЕТЛИ КОЈА СВЕТЛИ“, у издању „Евро Ђунтија“ из Београда.

 

У најужем избору нашле су се књиге:

- Земља дембелија, Емсуре Хамзић, у издању Народне библиотеке „Данило Киш“ из Врбаса,

- Ето тако, Бранка Стевановића, у издању 3D+ из Београда и

- Чудесна лутка Таијоко-сан, Бошка Ломовића, у издању „Bookland-a“ из Београда.

На конкурс је пристигла 41 књига од 37 аутора.

 

Када је реч о ђачким радовима, пристигло је 739 радова, учествовало је 75 школа, 398 ученика.

Додељене су награде у категоријама поезије и прозе у свим узрастима (од I до IV разреда основне школе, од V до VIII и награде средњошколцима).

Као и свих претходних година, проглашена је и Песма Фестивала. Ове године то признање отишло је у Ниш, Анастасији Коцић, ученици IV разреда Уметничке школе за песму „Гордана Брајовић - Небеска трешња“.

Додељен је и велики број похвала у обе категорије радова.

Имена свих награђених и похваљених ученика биће објављена на интернет страници Центра за културу и уметност Алексинац, као и на Фејсбук страници поменуте институције.

 

Образложење жирија за књигу „Дан од лета“ Зорице Бајин Ђукановић

Издавач „Просвета“а.д. Београд, 2014.

У књизи „Дан од лета“, песникиња Зорица Бајин Ђукановић открива деци лепоту света, а одрасле подсећа на лепоту детињства. Она песму тражи у трави, на врху јаблана, у зрелом воћњаку у морској ували; песму налази у врту детињства.

Зорица пева о свему што децу окружује, интересује, збуњује. Искрено и непосредно нуди одговоре на њихова питања о рађању, одрастању, заљубљивању; ублажава дечје страхове и стрепње, припитомљава баба-рогу, храбри ђака-првака и топло шапуће деци: „Живот је само сан“.

 

Образложење жирија за књигу „На метли која светли“ Миломира Краговића

Издавач „Евро Ђунти“ Београд, 2014.

Разиграна, маштовита и духовита, књига „На метли која светли“ Миломира Краговића садржи 25 прича чији су главни јунаци омиљене животиње: Мачак Чеда, Миш Мишко, Мишица Ката, Свезнајући голуб, Џивџан Срки, Петлић Петко, Славуј Славче, Змија Змики, Корњача Изабела, Луцкасти папагај...

Пред читаоцима се отвара живописни свет животињица које имају своје жеље, планове, страхове. Миш Мишко хоће да направи игранку за своје другаре и мишице, али му срећу квари Мачак Чеда, који поваздан спава и преде... На оригиналан начин Краговићеве приче подстичу машту малишана пружајући им истовремено прворазредну забаву.

 

Свечаност доделе награда и признања одржаће се 25. априла 2015. у Алексинцу у Центру за културу и уметност, са почетком у 12 часова.

Том приликом, председник жирија, песник Братислав Милановић из Београда уручиће награде како лауреатима за 2015. годину, тако и најуспешнијим младим литератама. Награда „Гордана Брајовић“ је да подсетимо у новчаном износу и додељује је СО Алексинац. Ђачке награде су књиге и плакете.

И на крају да истакнемо да је жири радио у следећем саставу: Братислав Милановић, председник, Тања Миленковић, Весна Миленковић, Драган Богутовић, Марина Биорац и Иван Матејевић.

 

Марина Биорац,

стручни сарадник и члан жирија

 
 
 
Програм